Toyota продаде 8 млн. хибрида

За 20 години моделите на марката са спестили 58 млн. тона CO2 на планетата

 

 

Toyota премина границата от 8 млн. продадени хибридни автомобила. От японския производител се похвалиха, че това е станало точно 10 месеца, след като бе достигната бройката 7 млн. продажби на световните пазари.
  Първият хибриден автомобил на Toyota – моделът Prius, се появи преди 20 години. Тогава подобна технология все още бе експериментална и с неясно бъдеще. Любопитен факт е, че след като първата машина е била завършена, инженерите на компанията не са успели да я подкарат в продължение на близо 2 месеца.
  „Нямахме представа къде е проблемът и затова работихме до късно всяка вечер, за да успеем да го отстраним. В крайна сметка малко преди Коледа на 1995 г. успяхме да запалим автомобила, но той измина 500 метра и спря”, спомня си председателят на Борда на директорите на компанията Такеши Учиямада.
  Според сведения от Toyota продадените до момента 8 млн. хибрида са спестили на околната средна около 58 млн. тона вредни емисии СО2 в сравнение с аналогичните автомобили с двигатели с вътрешно горене. От компанията пресмятат, че икономисаният бензин в сравнение със стандартните коли е около 22 млн. литра.
  Към момента японският производител продава 30 хибридни и един plug-in хибрид в 90 държави от цял свят. Само през последната година компанията пусна няколко модела с тази технология - Esquire Hybrid (само за японския пазар), Lexus RC 300h и Sienta Hybrid. Предстои излизането на Corolla Hybrid, Levin Hybrid (само за китайския пазар) и RAV4 Hybrid.
   Toyota е първата компания в света, която предлага на световните пазари масов водороден модел.

Снимка: Toyota

Няма коментари:

Публикуване на коментар