България е на опашката на класацията по продажби на електромобили

Продажбите в региона като цяло растат с бързи темпове

 

България остава на опашката на класацията по продажби на електромобили в Европа, макар и тенденцията е секторът да върви към ръст.

През първата половина на годината у нас са били продадени само 20 нови електрически автомобила, съобщават от Асоциацията на европейските автомобилни производители, цитирани от БТА. По същото време на миналата година са били реализирани само 2 продажби.

При хибридните плъгин автомобили организацията регистрира нулеви продажби.

През първото полугодие най-много електромобили в Европа са били продадени във Великобритания - 14 838. Следват Франция с 10 427 продадени електромобила, Германия с 9 600, Холандия с 6 700 и Швеция с 3 368.

Продажбите са били най-слаби в Латвия, където са реализирани само 9 електромобила, както и в Румъния - с 11. След нас са Гърция с 21 продадени електромобила и Литва с 22.

Като цяло в Европа са били продадени над 52 хиляди електроавтомобила при 29 хиляди за същия период на миналата година, т.е. ръстът в продажбите достига около 78 на сто.

В сегмента хибриден електромобил за първите шест месеца на 2015 г. най-силно е било търсенето във Франция - над 27 хиляди продадени коли. Следват Англия с над 23 хиляди, Италия - над 13 хиляди, Германия - над 11 хиляди.

При този сегмент на Стария континент за 6-те месеца на годината са били реализирани над 109 хиляди автомобила при 90 хиляди за полугодието на 2014 г., т.е. е отчетен ръст от 21 на сто.

Според експерти стимулите за електрическата мобилност в България са основно в две посоки: национален стимул - освобождаване от годишен данък на автомобила, и общински стимули - безплатно паркиране на електромобили на синя и зелена зона в София и Бургас.

Няма коментари:

Публикуване на коментар