VW спря производството си в Русия

Заради кризата в Украйна концернът отново временно преустанови дейността на завода си в Калуга

 

 Путин на посещение в завода в Калуга през 2009 г. Снимка: архив Ройтерс

Най-големият европейски автомобилен производител – германският концерн Volkswagen, отново свива производството си в Русия заради влиянието на кризата в Украйна, предава Ройтерс.

Производствените линии в завода в Калуга са били спрени в четвъртък и няма да стартират отново преди началото на следващата седмица, заяви говорител на базираната във Волфсбург компания.

Понеделник и вторник (3/4 ноември) в Русия така или иначе са почивни и официално неработни дни.

Като причина за преустановяването на дейността за пет работни дни най-голямата европейска автомобилна компания назова ситуацията на пазара в Русия. Още през септември заводът в Калуга бе спрян за цели две седмици. До септември продажбите на концерна от Волфсбург в Русия се сриват с 13 процента за деветте месеца от началото на годината.

В завода на около 200 км югозападно от Москва се сглобяват моделите Polo, Tiguan и Skoda Rapid. Фабриката бе открита на 28 ноември 2007 г., а пълният капацитет е достигнат на 20 октомври 2009 г.

С общи инвестиции в размер на 774 млн. евро, от които 570 млн. евро са вложени непосредствено в строежа на завода, Volkswagen AG е сред най-големите чужди инвеститори в руската автомобилна промишленост.

Русия е шестият по големина пазар за концерна. През следващите 2 години Volkswagen планира инвестиции от 840 млн. евро, като голяма част от тях са предназначени за изграждането на завод за двигатели именно в Калуга. 

Германците планират общият обем на продажби на техни автомобили в Русия да се увеличи с 60% - от 303 000 през 2013 г. до 500 000 през 2015 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар