С купето XL Sport Volkswagen забрави за единия литър на 100! - видео

Проектът за замяна на хибридния дизелов агрегат на свръхикономичния модел на VW - XL1 с мотоциклетен мотор на Ducati (италианската марка беше купена от VW Group) беше анонсиран точно преди година от самия председател на надзорния съвет Фердинанд Пиих по време на лекция в Техническия университет на Виена.

Новият XL Sport е продължение на проекта, анонсиран от супер-боса. Колата е по-дълга и по-широка от XL1 - 4291 х 1847 мм срещу 3888 х 1664 мм. Нараснало е и междуосието - от 2224 до 2424 мм. От марката твърдят, че това е заради аеродинамиката и допълнителната притискателна сила. Но донякъде е и за пиар - мотоциклетът Ducati 1199 Superleggera, от който е взет V-образния, 1,2-литров, 200 к.с. мотор е познат от повече от година, а екокарът XL1 е и доста по-стар. Всъщност хитрината и новоста е че сега са "заедно".


Двигателят има десмодромно пълнене, куплиран е със седемстепенна, роботизирана, DSG кутия през понижаващ редуктор. Заявената максимална скорост е 270 км/ч /160 км/ч при XL1/. Динамиката, обаче, не впечатлява - ускоряването от място до 100 е 5,7 сек. Очакваше се че отказът от електрочастта ще даде намаляване на масата, но това не се получи - XL Sport е със 100 кила по-тежък от XL1 - 890 кг против 795 кг.

"Разплесканата" фигура на XL Sport приближава машината към спортните прототипи не само визуално, но и технически — отзад окачването еот типа типа push-rod, а спирачките са с керамични дискове. Вътре има разлики от XL1 — във волана, дръжката на селектора на DSG-то и приборите събрани по спортен начин.

Интересно е че в дългия прес-релиз, споменаващ дори това, че механизмът за вдигането на задния спойлер е същият, както при Lamborghini Aventador, няма и думичка за горивната икономичност и вредните изхвърляния. Явно има защо - дори при 177-килограмовия супербайк моторът V2 1.2 л харчи средно 7 л/100 км (при 0,9 л/100 км за XL1), а екологичният му клас е едва Евро-3! Не е нередно в Европа - мотоциклетните еконорми силно изостават от автомобилните - Евро-5 за тях влиза в сила чак през 2020-а?!.

Няма коментари:

Публикуване на коментар