V12 от Porsche за лимузината на Путин

Централният научноизследователски автомобилен институт на Русия (НАМИ) смята да поръча на Porsche Engineering разработката на двигател за новата президентска лимузина, съобщава порталът "Русский автомобиль". Агрегатът вероятно ще бъде използван и за останалите проекти от програмата "Кортеж" за създаване на нови возила за руския политически елит.

Според техническите изисквания по поръчката двигателят трябва има принудително пълнене с два турбокомпресора и междинен охладител, ходов обем от 6.0 до 6.6 литра, мощност 800 к.с. и въртящ момент 1 000 Нм.

"Русский автомобиль" твърди, че решението за сключването на договора с Porsche Engineering вече било взето и оставало само "изглаждането на различни формалности". Немците спечелили пред останалите кандидати AVL, Ricardo и FEV заради ролята им на главен консултант на "Кортеж", която им дала предимството да се запознаят с предложенията на конкуренцията още в начален етап и така да изготвят най-добрата оферта.

В рамките на проекта "Кортеж" ще бъде разработена лимузина за руския президент, всъдеход и съпровождащ миниван. Автомобилите на политическия елит няма да се продават свободно, но други производители ще могат да ползват възли и агрегати от тях срещу заплащането на лиценз. За реализацията на проекта от бюджета на Русия са заделени 12 млрд. рубли (228 600 000 евро) и 8 млрд. извънбюджетни средства (152 400 000 евро).

Всъдеходите за "Кортеж" ще се сглобяват от Sollers в Уляновския автомобилен завод. Освен автомобили за чиновници УАЗ ще произвежда и по-достъпни модели на същата платформа. Планираният годишен тираж е "няколко десетки хиляди". За най-силни претенденти за производител на правителствените лимузини се смятат Группа ГАЗ и КамАЗ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар