Toyota продължава да бъде лидер по продажби

През първите 9 месеца японската компания води пред Volkswagen и General Motors

 Снимка: Ройтерс

Toyota запазва аванса си пред Volkswagen и General Motors като най-добре продаван автомобилен производител в света, съобщава Асошиейтед прес. През първите 9 месеца на годината японският автогигант е реализирал 7,615 млн. нови автомобила, което представлява ръст от 3% спрямо резултатите от същия период на миналата година.

По-рано този месец Volkswagen съобщи, че за периода януари-септември е продал общо 7,40 автомобила в световен мащаб. Резултатът, който нарежда германската компанията на второ място по продажби, дава минимална преднина пред третия в класацията. Това е американският гигант General Motors, който съобщи за 7,372 млн. реализации за периода.

Toyota бе лидер и през първото полугодие на годината с общо 5,1 мнл. нови регистрации. Японската компания приключи като първенец и миналата година с 9,98 млн. продадени коли, а за тази предвижда да реализира повече - около 10,2 млн., което ще бъде рекорд за индустрията.

Въпреки това обаче от Toyota обявиха, че за компанията е без значение дали ще бъде първа, втора или трета по продажби. И уточниха, че основен приоритет е производството на добри коли.

Борбата за лидерското място обаче остава оспорвана, тъй като разликата в резултатите на Toyota, Volkswagen и General Motors не е голяма. Трите компании се конкурират по продажби не само на развитите пазари като САЩ и Европа, но и развиващите пазари като Китай и останалата част от Азия.

GM не е съобщил за годишните си прогнози, но от Volkswagen вече обявиха, че се целят в реализирането на около 10 млн. автомобила през тази година.

Американският гигант General Motors бе лидер по продажби за повече от седем десетилетия, но през 2008 година загуби първото място от Toyota. През 2011, когато производствените мощности на Toyota бяха засегнати от земетресението в Япония и последвалото го цунами, GM отново се върна на върха. Само година след това обаче Toyota отново застана начело, като запази позицията си и през 2013 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар