Осакатена американка осъди Toyota

Toyota ще трябва да заплати $12.5 млн. на млада калифорнийка, парализирана след тежка катастрофа с всъдеход 4Runner. Съдът в гр. Монтерей е преценил, че травмите й са причинени от предпазния колан на задната седалка, където се намирала 22-годишната Челси Хил по време на удара.
 Нещастието се случило на 21 февруари 2010-а, когато японският автомобил се забил челно в крайпътно дърво със скорост 30 мили/ч (50 км/ч). Водачът - младеж на 18 години - бил пиян. Хил получила необратими увреждания на гръбначния стълб, тъй като коланът на средното място на задната седалка бил двуточков.Според неврохирурга, оказал първа помощ на Челси след катастрофата, ремъкът практически я бил "разрязал на две". По време на съдебните заседания били показани филми от краш тестове, в които пристегнати с двуточкови колани манекени се прегъвали на две, докато при триточковите оставали в седнало положение.

Съдът постановил, че Toyota носи 90% от отговорността за инвалидизирането на Хил. Останалите 10% от вината били на водача и самата Челси, задето се качила в автомобила на пиян шофьор. Обезщетението от $12.5 млн. е присъдено за минали и бъдещи медицински разходи. $4 млн. от сумата са за овъзмездяване на моралните щети, понесени от Челси Хил.

В официален отговор на присъдата от Toyota изразяват съболезнования на пострадалата, но не признават недостатъци в конструкцията на злополучния 4Runner от 1996 г. Според японската компания травмите на Хил са резултат от неправилно пристегнат колан и силата на удара.


Няма коментари:

Публикуване на коментар