Honda спечели с резултат от 100 точки в CDP Global 500 Climate Change 2014

Токио, Япония, 15-ти октомври 2014 - Honda Motor Co. обяви, чее спечелила отличен резултат според доклада CDP Global 500 Climate Change 2014 г., който анализира инициативите на 500 от най-големите компании в света за справяне с глобалното затопляне и емисиите на парникови газове (GHG). С високата си оценказа четвърта поредна година, Honda е посочена като една от фирмите в CDP "ClimateDisclosure LeadershipIndex(CDLI)", чието име е сред водещите имена на компаниив светав областта на мерките, свързани с глобалното изменение на климата.
 
Този висок резултатпоказва, че Honda припознава като свой ангажимент борбата с промените в климата и взема корпоративни решения, насочени към реализацията на „нисковъглеродно общество”.
 
Таканобу Ито, Президент и CEO наHonda:
признаването на проблемите на околната среда като един от най-важните приоритети в управлението сред всички други бизнес приоритети и предизвикателства, Honda отдавна се ангажира да сведе до минимум нейното въздействие върху околната среда. Голяма чест е, че нашите усилия доведоха до този перфектен резултат в класацията. Към визията на Honda относно околната среда и безопасността - реализиране на "радостта и свободата на мобилността" и "устойчиво общество, където хората могат да се радват на живота" - Honda ще продължи да приема нови предизвикателства за по-нататъшно намаляване на екологичния отпечатък от нашите продукти."
 
Пол Симпсън, СЕО на CDP, споделя:
"Глобалните емисии на парникови газове продължат да се покачват и ние сме изправени пред стръмен финансов риск, ако не ги смекчим. Необходимостта от данни за въздействието и стратегии за промяна на корпоративния климат никога не е била по-голяма. Поради тази причина ние поздравяваме тези предприятия, които са постигнали състояние на  Climate Disclosure Leadership Indexв CDP. Тези компании са в отговор на все по-нарастващата отговорност пред  околната среда и трябва да вдъхновяват и други да последват примера им."
ИЗТОЧНИК: honda.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар