Как правилно да съхраняваме гумите

Няколко съвета от специалист, които са особено полезни при студено време

 

 Синоптиците предвиждат рязко застудяване в близките дни, което означава, че съвсем скоро ще се наложи и смяна на гумите. Ето няколко ценни съвета за това как да съхраняваме летните гуми, за да може те да бъдат годни за използване и догодина. Те са на специалист от компания за продажба на гуми, която предлага и "хотел" за гумите на своите клиенти. Подобно услуга е достъпна и при повечето вносители на нови автомобили.


1. След свалянето на гумите те трябва да бъдат белязани с тебешир (ПД - предно дясно, ЗЛ - задно ляво и т.н.). По този начин значително ще облекчите работата си след зимата, когато отново ще ги поставите на автомобила.

2. Препоръчва се гумите да се надуят с още 0.5 бара преди да бъдат оставени за съхранение. Причината е, че по време на зимуването си те губят въздух.

3. Когато са свалени заедно с джантите, те трябва да бъдат поставени едни върху други или да бъдат окачени на специални куки на страната. Гумите трябва да стоят вертикално, на незамърсена с нафта или бензин повърхност. Освен това се препоръчва поне веднъж месечно да се обръщат на 90 градуса.

4. Оптималните условия за съхранение на гумите са сухо, тъмно и прохладно място. Ако не разполагате с такова, се обърнете към специализираните центрове, които разполагат с такива помещения.

5. Преди да изпратите гумите за зимуване е добре хубаво да ги огледате. На всяка цена проверете и датата на производство на гумите, която е записана на тяхната повърхност и се състои от 4 символа. Първите два показват седмицата на производството, а другите два - годината. Максималният срок за ползване на гуми е 10 години. А препоръчителният - не повече от 5.

Снимка: Tyrestrends

Няма коментари:

Публикуване на коментар