Край на безплатните магистрали в Германия!

Германско правителство въвежда винетка за чуждите шофьори. Таксата е за преминаване по магистрали и влиза в сила през 2016 г. Предвижда се за десет дни да се плаща 10 евро, а за два месеца 22 евро.

 

 Данъкът ще може да се плати в бензиностанциите или чрез регистриране на номерата на колата в интернет. Шофьорите ще плащат различни суми в зависимост от използваното гориво, мощността на двигателя и до каква степен колата отговаря на екологичните стандарти. Очаква се приходите от винетките за чужденците да са около 3,7 милиарда евро годишно.
Таксата обаче може и да не бъде наложена, ако Брюксел сметне, че налогът дискриминира чуждите водачи на превозни средства. Причината е, че германските собственици ще могат да си приспаднат таксата при плащането на данъка за колата. Според германския министър на транспорта Александър Добринт е справедливо чуждите шофьори да плащат пътен данък.
Притежателите на автомобили, които не са регистрирани в Германия, са освободени по силата на закона от данъка върху федералните пътища. За тях таксата се прилага само за магистрали. Въпреки че германците трябва да плащат таксата под формата на задължителната годишна винетка за леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона, както и за каравани и кемпери. Тези разходи обаче ще бъдат възстановени в пълен размер от германския пътен данък.

Няма коментари:

Публикуване на коментар