Audi подготвя влизане във Формула 1

Производителят може да стане партньор на Red Bull от 2016 г.

 

 Успехите на Audi в автомобилния спорт през последните години карат ръководството на компанията да се замисли за участие в шампионата на Формула 1. Засега това са само слухове, но според изданието Auto Express подобен ход е напълно логичен и очакван.

 

 Болидите на Audi триумфираха в 13 от последните 15 състезания „24 часа на Льо Ман“, а през тази година заводският тим на компанията спечели и отборната надпревара в шампионата за туристически автомобили на Германия (DTM). Сега германците са готови да оставят всички тези спортни програми на друга компанията от Volkswagen AG – Porsche, и да атакуват най-елитната автомобилна надпревара.

Според информацията на изданието в Audi ще подкрепят тима на Red Bull. Това ще стане през 2016 г., тъй като за следващия сезон отборът има договор за доставка на двигатели с Renault. Производителят от Инголщад още през 2010 г. подкрепи предложението на Международната автомобилна федерация (FIA) за използване на 4-цилиндрови турбо-моторо в шампионата на Формула 1.

Друга важно решение на Audi, което подкрепя твърденията за евентуално участие във Формула 1, е привличането на бившия шеф на Scuderia Ferrari Стефано Доменикали. Специално за италианския специалист бе създадена напълно нова длъжност в Audi, но се твърди, че идеята на немците е била именно той да разработи стратегия за участие в най-реномираното автомобилно първенство.

 Участието на Audi, естествено, ще стане с благословията на WV Group, чийто шеф Фердинанд Пиех е в много близки отношения със собственика на Red Bull Дитрих Матешиц. В момента Red Bull е основен спонсор на Audi в шампионата DTM, като се очаква през 2016 г. двете компании да си сътрудничат и във Формула 1. Твърди се, че Audi и VW Group вече работят усилено върху 1.6-литров V6 турбо-мотор, който ще бъде предоставен и на тима на Toro Rosso.

От Audi засега категорично отхвърлят подобна възможност. През лятото в официалния акаунт на компанията в Twitter се появи съобщение, с което бе отречено евентуалното участие на компанията във Формула 1 през следващия сезон. До 2016 г. обаче има още доста време...

Снимки: Audi

Няма коментари:

Публикуване на коментар