Северна Корея дължи на Volvo 300 млн. евро

На малкото снимки, които се процеждат през филтъра на цензурата в Корейската народно-демократична република, понякога могат да се видят зелени таксиметрови коли Volvo. 

 
Оказва се, че през 1974 г. шведската марка доставя партида от хиляда седана от модела 144, но не е получила и стотинка за тях до ден-днешен, съобщава Newsweek.

Трудно е да се прецени дали севернокорейците изобщо са имали намерение да платят за поръчаните и доставени автомобили. Дългът им към Volvo към днешна дата обаче е достигнал 300 млн. евро заради натрупаните за 40 години лихви. Така всяка от таксиметровите 144-ки струва на КНДР около 300 000 евро.

Шансовете на шведите да си получат парите клонят към отрицателни стойности. Единственият шанс на Volvo да извлече полза от провалената сделка с комунистическата монархия е рекламата, която правят споменатите снимки на зелените таксита. Скандинавските седани все още се движат без обслужване във фирмен сервиз или доставка на каквито и да било резервни части вече четвърто десетилетие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар