Електромобилите се превръщат в проблем в Норвегия

  Покупката на електрически автомобил в Норвегия носи огромна изгода. Собствениците на коли на ток не плащат данък, паркират безплатно навсякъде и зареждат без пари на множеството зарядни станции, пръснати из страната. Освен това при продажба не се начисляват налози или ДДС.

   Заради тези предимства по пътищата на Норвегия вече се движат над 32 000 електромобила. От екологична гледна точка този резултат бележи триумф на зелените технологии, но започва да създава и проблеми за инфраструктурата.

   Както и в много други страни, норвежкото законодателство позволява на електромобилите да се движат в лентите на градския транспорт. При нормален трафик това не създава никакви неудобства, но в час пик колите на ток стават толкова много, че образуват тапи в иначе празните платна и нарушават графика на автобусите.

Водачите от градския транспорт се оплакват, че електромобилите буквално окупират запазените за тях ленти и настояват за отпадането на преференцията поне в най-натоварените часове. Пътниците в градския транспорт на свой ред също се превръщат в потенциална заплаха, тъй като постоянно стават свидетели на предимствата, с които се ползват колите на ток, и са все по-мотивирани да си купят такива.

Няма коментари:

Публикуване на коментар