Колите на Chrysler, Nissan и GM са най-уязвими от хакерите

Най-добре защитени са Audi A8, Dodge Viper и Honda Accord

 Двама компютърни специалисти от САЩ – Чарлз Милър и Крис Валасек, работещи за компаниите Twitter и IOActive, проведоха изследване, което показа кои автомобили са най-уязвими от хакерски атаки. Резултатите поставят начело в списъка Jeep Cherokee, Infiniti Q50 и Cadillac Escalade, съобщава Ройтерс.

   Според оценките на Милър и Валасек като цяло най-лесни за чужд достъп са моделите на три големи производителя - Chrysler, Nissan и GM. Двамата не са се опитвали да проникнат в системите на автомобилите, а са проучили потенциалните им слаби места, които включват WiFi и Bluetooth. Именно чрез тях хакерите могат да манипулират автомобила и да му нанесат сериозни увреждания.

Двамата компютърни специалисти предупреждават, че както те са открили недостатъци в системите на автомобилите, така това може да сторят и други хора с достатъчно познания в областта. Тяхното изследване е предназначено за потребителите, повечето от които дори не подозират за подобна опасност.

Милър и Валасек посочват и най-добре защитените от външна атака модели. Те са на концерна Voluswagen – Audi A8, на групата Chrysler – Dodge Viper, и на Honda – последното поколение на модела Accord.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар