Поддръжка на акумулатор

Едва ли има автомобилист, който не е насяно със значението на акумулатора за безпроблемното шофиране. Поддръжката на акумулатора за повечето водачи е доста досадно задължение, но именно неговото правилно функциониране ще ви предпази от неприятни последствия. Съществуват някои постулати при поддръжката на акумулаторите, които не трябва да се пренебрегват, дори и от по-опитните шофьори.


Гъстотата на електролита е от голямо значение за правилното функциониране на акумулаторите. Недопустимо разреден или електролит с по-голяма гъстота са опасни за всеки акумулатор.  При демонтаж на устройството трябва де са сваля винаги първо “обувката”, обозначена с минус.
Проверката на правилната работа на акумулатора трябва да се извършва поне два пъти годишно. Това може да стане в оторизирани за тази цел автосервизи. Специалистите проверяват акумулатор и неговия заряд с мултицет от 2000 оборота, като напрежението е от 13.8 до 14.4 волта. При проверката на акумулатора се проверява и електролита, като може да се добави вода, която задължително трябва да е дейонизирана или дестилирана.
При работа на място на самия двигател, трябва да се пести от тока. Някои шофьори не знаят, че именно тогава зареждането е най-слабо. Това се отнася, дори и за най-скъпите и луксозни автомобили. Ако сте решили да си купите нов акумулатор, то тогава зареждането на акумулатора трябва да се извърши на място. Това трябва да стане преди самата му експлоатация. При условие, че не спазите това неписано правило, то рискувате да използвате само около 80 % от капацитета на самия акумулатор.
Не трябва да допускате акумулаторът да стои разреден в автомобила при студено време. Това сериозно може да го повреди и да доведе до неговото по-бързо износване. Специалистите съветват шофьорът да избира най-големият акумулатор, който може да влезе в гнездото на колата. По-дългият живот на акумулатора е гарантиран и от по-високата му цена. По този начин ще си спестите куп главоболия и неприятности на пътя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар